[  作者:   人气:  创建时间: 2017/05/24   ]

学术报告:Entropy formulae for nonlinear diffusion equations on Riemannian manifolds

报告专家:王宇钊 博士 (山西大学)
报告时间:2017527日(周六)1430—1530

报告地点:数统学院201学术报告厅

专家简介:王宇钊博士现为山西大学数学科学学院青年教师,硕士生导师,2013年获武汉大学理学博士学位,2015年中国科学院应用数学所博士后出站。主要研究兴趣为几何分析与随机分析。主持学校博士启动基金一项,国家自然科学基金天元基金一项,作为通讯作者和第一作者在《Differential Geom. Appl., Math. Methods Appl. Sci.》等重要国际学术期刊发发表SCI论文6篇。

报告摘要: We obtain Perelman type entropy formulae and various global differential Harnack estimates for doubly nonlinear diffusion equation on compact Riemannian manifold with a lower Ricci curvature bound, which are even new for porous medium equation and parabolic p-Laplacian equation. Moreover, we prove an entropy formula for the geodesic flow on $L^p$ Wasserstein space over compact Riemannian manifolds, as a corollary, a Lott-Villani type displacement convexity is valid.